adidas nmd human race shock pink release date pharrell x adidas nmd human race shock pink pharrell x adidas nmd human race shock pink first official look adidas nmd human race shock pink release date adidas nmd human race collection release date five adidas nmd human race colorways pharrell releasing soon pharrell adidas human race white blue pharrell x adidas nmd human race pharrell williams can seen rocking new adidas nmd human race colorway pharrell x adidas nmd human race pharrell x adidas nmd human race fall 2016 pack now available adidas originals x pharrell williams nmd hu collection release information adidas originals x pharrell williams nmd release information preview pharrell x adidas nmd human race shock pink pharrell adidas nmd human race links retailers pharrell adidas pharrell x adidas nmd human race fall 2016 colorways pharrell x adidas nmd human race shale blue pharrell x adidas nmd human race shale blue release date pharrell williams adidas nmd human race colorways
adidas ultra boost uncaged trace cargo release date adidas ultra boost uncaged trace cargo drops week adidas ultra boost uncaged trace cargo adidas ultra boost uncaged trace cargo release date adidas ultra boost uncaged chinese new year adidas ultra boost uncaged chinese new year adidas ultra boost uncaged chinese new year coming soon adidas ultra boost uncaged chinese new year adidas ultra boost uncaged chinese new year adidas ultra boost uncaged black wool adidas ultra boost uncaged black wool adidas ultra boost uncaged wool black first look adidas ultra boost wool 2016 adidas ultra boost uncaged crystal white vapour grey adidas ultra boost uncaged silver pack adidas ultra boost uncaged adopts silver boost cushioning adidas ultra boost uncaged clear grey 2 adidas ultra boost uncaged clear grey release date adidas ultra boost uncaged clear grey release date adidas ultra boost uncaged light grey hints of color
Névadónkról
ABC - шаблон joomla Скрипты

 

Zelk Zoltán - költő, prózaíró (Érmihályfalva, 1906.12.18. - 1981.04.23. Budapest) 

1906. december 18-án látta meg a napvilágot Érmihályfalván, e sáros, hepehupás Érmellék szűkösen élõ paraszt-zsidó-cigány világában egy szegény zsidó kántor gyermekeként. A család a Bihar megyei falu szélén málladozó vityillóban lakott.  

zzSzülõháza     
Miskolcon járt iskolába, ám tanulmányait nem fejezte be. Egy ideig inaskodott is, de nem tanult ki semmilyen szakmát. A gazdag és ízes magyar nyelvvel felszerelkezve szépen csengõ, hangzatos verseket írt. Nagyon kedves csevegõ volt, sokat tudott az életrõl, élõ beszédének is élvezetesen szép stílusa volt, hanglejtésében is örökké kísértett a bihari élõnyelv hanglejtésének és árnyalatának a zamata.
Útja a háború végéig, vagyis 39-40 éves koráig igen kalandos. Húszéves kora elõtt már versei jelennek meg erdélyi lapokban. Hamar tudomásul veszik mint költõt. Akkor feljön Budapestre. Elõbb még munkásköltõk közt a húszas években igen divatos és forradalminak tûnõ szabad verseket ír Kassák körének modorában, de amikor megismerkedik a Nyugat második nemzedékével, József Attilával is, elragadja a rímek és jambusok mámora. Ez a kör pedig elismeréssel veszi tudomásul szépen hangzó, világos nyelvû hangütését. Hamar befogadják maguk közé.
Közben azonban könnyelmûen hangoztatja nemhogy szocialista, de kommunista hitét, s letartóztatják és mint idegen állampolgárt kitoloncolják Romániába. Onnét hamarosan titokban visszatér, átszökik a határon.
Két évig illegalitásban, álnéven él, majd versei nevével újra megjelennek a folyóiratokban. Alkalmi munkákat keresve utazgat is az országban. Jászberényben ismeri meg  Bátori Irént, aki vállalja a veszélyes életet a megszeretett férfival.

A harmincas években megint letartóztatják, de akkor már az irodalom tekintélyes nagyjai - a hivatalosan elismertek is - olyan tiltakozást rendeznek a költõ mellett, hogy kiengedik és a háború kitöréséig újságokba is írhat, könyvei is megjelenhetnek. Kedvelt alakja lesz a kávéházak irodalmi asztalainak és a szerkesztõségeknek. Azután jön a háború, következik a munkaszolgálat, kiviszik Ukrajnába, de ezt is túléli. Már megint itthon van, amikor 1944-ben Hitler megszállja Magyarországot. A borzalmak után még rémségesebb borzalmak következnek. Ekkor Zelknek sikerül megszöknie, és jól tud rejtõzködni, amíg 1945 májusában összeomlik a fasizmus.
Akárhogyan is lett, hamarosan, 1945 tavaszán a szabadság mámora lángolt fel. Természetes, hogy a kezdetek óta kommunista költõ azonnal az irodalom vezéralakjai közé emelkedett. 1956-ban a forradalom legzengõbb lelkesítõje lett. És neki - úgy látszott - hinni is lehet, hiszen aki olyan elragadtatott
kommunista volt, az felettébb hiteles, ha rádöbben, hogy éppen az ellentéte igaz mindannak, amit addig hirdetett. Így azután, amikor eljött a megtorlás évadja,
a leghíresebb egykori kommunistákra volt a legdühösebb a halált is túl könnyen osztogató bíráskodás. Zelket a világhíres Háy Gyulával és a már klasszikusnak mondott Déry Tiborral együtt állították a büntetõbíróság elé, majd alig másfél év után szabadon bocsátották.

A szabadulás órája rosszabb volt számára, mint a rabság. Irén alig néhány héttel elõbb halt meg, az idõs anya pedig halálos ágyán feküdt, és másnap meg is halt. Zelk Zoltán életében ez volt a bánat mélypontja és lírai egyéniségének legmagasabbra szárnyalása. A következõ hónapokban megírta a magyar elégiaköltészet egyik legszebb, legszívszorítóbb alkotását, az örök gyász vallomását, a "Halott sirály"-t. A jó költõ a gyászban, a csalódások élményének parazsán néhány költeményével felemelkedett a nagy költõk, a maradandók közé.
Élete ettõl kezdve biztosított. Hangja elmélyült, bensõségesebbé vált. Emellett korlátlan lehetõsége volt bármilyen politikamentes irodalmat írni. Mert többé nem is érezte magát illetékesnek a közéleti témákban. De volt érzéke a legifjabb nemzedékhez is, kitûnõ versesköteteket írt kisgyermekek számára. Világéletében lelkesedett a sportolókért, a futballmeccseken ugyanolyan otthonos volt, mint a lóverseny- és ügetõpályákon vagy a kártyaasztalok mellett. Régebben nevezetes és népszerû ódát írt arról, hogy a magyar csapat megverte az angol csapatot. A lelátók, szerkesztõségek és irodalmi társaságok világában a gyász is lassanként lecsendesedett. Szerelmes korszakok is következtek, derûssé téve az idõvel elkezdõdõ öregedést. Végre új, megértõ feleség oldalán megtalálta az élet új összhangját. Olykor költészetében is újra megszólalt a derû és a játékosság.
Második felesége Sinka Erzsébet, férje halála után is gondozta irodalmi hagyatékát. Összegyûjtötte, válogatta és sajtó alá rendezte Zelk Zoltán verseit, prózai írásait.
1981. április 23-án halt meg, Budapesten.

Sírja a Farkasréti temetõben „…telis-tele volt ellentétes tulajdonságokkal. De úgy, ahogy volt, szeretetre méltó, kedves embernek, mûveletlenül is okosnak, színvonal-egyenlõtlenségében is istenáldotta költõnek tartották. Mert az volt…
                                       
Zelk Zoltán emléktáblája Érmihályfalván és Budapesten:

zz tabla

Kötetei
•    Csuklódon a vér kibuggyan, 1930
•    A lélek panaszaiból, 1942
•    A teremtés tanúja, 1945
•    Kagylóban a tenger, 1947
•    A hûség és hála éneke, 1949
•    A pártos éneke, 1950
•    A nép szívében, 1952
•    Tûzbõl mentett hegedû, 1963
•    Bekerített csönd, 1971
•    Meszelt égbolt, 1976